29.12.2018

Gjedda - Nordens krokodille


 
Fant en eldre episode fra "Ut i naturen" på NRK sine nettsider. Siste del av episoden foregår i Telemarkskanalen i Lunde. Kenneth Bruvik som er over snittet engasjert i fiske er programleder. Klikk på linken under
 

27.12.2018

Fiske 2017 / 2018


Har satt sammen en liten video fra fisketurer på Norsjø. Det har ikke blitt like mye fisking som planlagt, men interessen har ikke blitt mindre av den grunn. All fisk på videoen er satt tilbake. Vil også ønske alle som er innom bloggen min en God Jul og et Godt nytt fiskeår. Satser på mange fine turer i 2019.

06.11.2018

Stamfiske i Sauheradelven

Per Arne med laks
Per Arne Rugaas fra Nordagutu er lidenskapelig opptatt av fiske og jobber iherdig for å sikre en bedre fremtid for ørreten i Norsjø. Han fisker for å skaffe ørret til stamfiske i Sauheradelven, elva som ligger i nordenden av Norsjø og binder Norsjø sammen med Heddalsvann. Han fisker ofte og mye, han får mye fiske - men mesteparten er dessverre også der mest laks. Legger ved noen bilder av fangsten, største laksen var over 90 cm og nær 10 kg.


Laks på over 90 cm
 Per Arne har fått nærmere 40 laks de siste ukene, men lite ørret. Foreløpig kun 3 som er over 50 cm som skal brukes til stamfiske. Se også tidligere blogg-innlegg og reportasjen TA om Per Arne, hvor han opplyser om mye ulovlig fiske etter fredningstiden i Sauheradelven. All fisk blir satt tilbake, unntattt ørret som samles i kar og skal strykes av Grenland Settefisk.


Ørret over 60 cm



03.11.2018

Stamfiske i Norsjø


Ole Jan med pen hann laks

 Stamfiske forsetter i Norsjø, det blir fanget fisk, men mesteparten er laks. Vi har fått noen ørreter og håper på flere. Legger ved noen bilder fra ukens kveldsfiske. Rusen må vi flytte da strømmen er for sterk, det jobbes også stamfiske i Sauheradeleven.


Sondre med stor laks



All laks blir satt tilbake






27.10.2018

Stamfiske på Ulefoss

Ole Jan lapper hull
Det har blitt dårlig med ørret under stamfisk på Ulefoss, det er mest laks som har vært fanget under fiske. Norsjø Trolling har lånt en stor-ruse av Grenland sportsfiske for å se om dette gir bedre resultat. Rusen hadde mange hull etter tidligere bruk, vi satt 5-6 personer og tråklet den sammen før den ble klar til utsett.
 

På vei ut med rusen
Da håper vi rusen klarer å fange noen etterlengtede stamfisk (ørret) som kan strykes. Rusen er godt merket med Grenland fiske, den vil bli sjekket daglig.

26.10.2018

Laks eller ørret



Liten ørret
Ørret er ganske lik laks, det er derfor mange ganger ikke lett å skille de fra hverandre visst du ikke vet hva du skal se etter. Små ørret skiller seg fra små laks ved mindre innskåret halefinne, lengre overkjeve (når litt bakenfor pupillen) og ved å ha en rød rand bakerst på fettfinnen, noe laksungene sjelden har. På grunn av den smalere haleroten og de stivere strålene i halefinnen kan man lett holde en laks opp ned med et tak rundt haleroten. Dette er vanskelig med ørret.


Liten laks
Har under satt opp noen typiske forskjeller mellom ørret og laks:
• Laksen har en slank og strømlinjeformet kroppsform. Ørreten er mer kompakt og rund i formen.
• Sporden på ørreten er vanligvis helt rett i bakkant. Laksens spord er V-formet i bakkant.
• Halerota til ørreten er tykkere enn hos laksen. Dessuten har laksens halerot en markert kant, noe som gjør det lettere å gripe og holde en laks etter halerota. Halen til ørreten glir lett ut av handa.
• Enden av kjevebeinet på laksen er på linje med bakkant av øyet, mens på ørreten går kjevebeinet forbi bakkant av øyet.
• Ørreten har ofte prikker under sidelinja, mens på laksen er dette mer sjelden. 
• Antall skjell fra fettfinnen og skrått ned til sidelinjen er på ørreten 13 til 16 (oftest 14), mens på laks 10 til 13 skjell (oftest 11).
 

Legg merke til halen på ørreten som mangler V-formen som laksen har

21.10.2018

Stamfiske på Ulefoss

Thomas står klar med håven mens Torstein kjører fisk
 
Det var i helgen stamfiske i elven på Ulefoss. Norsjø trolling har sammen med Grenland Settefisk og Fylkesmannen i Telemark gått sammen for å prøve å fange storørreten i Norsjø-vassdraget, Grenland Settefisk tar med seg fisken til klekkeriet for stryking

Laks på kroken
 
Det blir fisket med kroker uten mothake for å skåne fisken mest mulig. Det ble i helgen fanget flere store laks men kun noen små ørreter. All fisk ble satt forsiktig tilbake. Stamfiske vil fortsette i flere dager fremover.


Ole Jan og Thomas med gyteklar laks
All fisk som blir klekket blir satt tilbake i vassdraget for å styrke en allerede svekket storørret stamme.


All laks ble satt tilbake


15.10.2018

Stamfiske i Sauarelva

Bilde er lånt fra NJFF in hjemmeside
Det er viktig at det ikke fiskes etter ørret i vassdraget nå fram til stamfisket er over. Det er i utgangspunktet fredet der (fisket er forbud i årets tre siste måneder), men ikke alle er kjent med dette, og det er grunn til å anta at noe fiske fremdeles pågår etter ørret og laks. Vi oppfordrer derfor de som fisker der nå til å heller bli med på stamfisket, slik at vi sammen kan gjøre en innsats for ørretstammen i vassdraget.

Det vil bli satt ut en 800-liters tank i elva som skal benyttes til å samle gytefisk under stamfisket. Fisken skal transporteres til Grenland Sportsfiskere sitt anlegg i Skien.

Det er Bø og Sauherad Jeger og Fiskerforening i samarbeid med Norsjø Trolling og Grenland Sportsfiskere som står bak stamfisket.

14.10.2018

Fang og slipp - hva er viktig


Viktig å behandle fisken så skånsomt som mulig
 
Når en skal praktisere fang og slipp er det viktig det gjøres på rette måten. Fisk trives ikke på land det er derfor viktig den slippes tilbake i vannet så raskt og skånsomt som mulig. Det er de største fiskene det er viktig å sette tilbake, det er en grunn til at de er blitt store det er derfor viktig at de gode genene videreføres. Har satt opp en liste under som er viktig å kjenne til, legger også ved en video av Kenneth Bruvik som setter tilbake en laks.


  • Fukt hendene før du tar på fisken. (Alle fisker har et ømfintlig slimlag på kroppen som skadesdersomen tar på fisken med tørre hender. Dette kan føre til soppdannelse og død.)
  • Bruk avkrokingsmatte. (Av samme grunn som at en fukter hendene. Om du har mulighet til å legge fisken i fuktig gress eller lignende funker det fint å håndtere den uten avkrokingsmatte)
  • Bruk knutefri håv. (En våt håv uten knuter vil ikke skade fiskens slimlag)
  • Bruk avkrokingstang. (En lang tang gjør at du mye enklere kan avkroke fisken dersom kroken sitter litt dypt. De aller fleste fisker tåler fint et krokstikk i munnhulen.)
  • Hold fisken i vannet så mye som mulig. (I og med at en ikke får vist frem fangsten hjemme dersom en setter den tilbake igjen, ønsker mange å ta et bilde av fisken. De fleste vil også vite hvor mye den veier. Dersom en fisker flere sammen er det en kjapp sak å gjennomføre veiing og fotografering. Om en fisker alene tar ting litt lengre tid, med selvutløser og det hele. Et godt tips da er å ha håven stående i vann med fisken oppi, eventuelt ha med seg en stamp med vann som fisken kan gå i mens du klargjør fotoutstyret. Ha fisken på land så kort tid som mulig.Vei fisken i håven eller i veienett. (Det enkleste er å veie fisken i håven og trekke fra håvvekten etterpå. Et godt alternativ er et veienett)
  • Vær ekstra påpasselig når det er kaldt ute. (I mild luft vil de fleste fisker tåle å være på land en stund, spesielt dersom de fuktes. I kald vinterluft er situasjonen en litt annen. Det anbefales derfor ikke å ha fisk på land i noe særlig mer enn 10-15 sekunder dersom det er fem minus eller kaldere. I slike temperaturer fryser nemlig både slimlaget og ikke minst øynene til fisken kjapt. Skal du fiske etter stor fisk som du ønsker å sette tilbake igjen når det er skikkelig kaldt ute, og da spesielt fra isen, bør du derfor enten ha med deg et vannbad fisken kan legges i før veiing og fotografering, eller holde eventuelle fangster i vannet helt til bildet skal tas. Ikke legg fisk som skal settes tilbake igjen rett på isen.)

11.10.2018

Tjuvfiske



Bildet er ikke relatert til artikkelen eller Norsjø
Det rapporteres om flere som driver tjuvfiske i Sauheradelva, Tinnelva, Heddøla, Heddalsvannet og Norsjø. TA+ har laget en stor reportasje hvor Per Arne Rugaas ønsker å skaffe seg myndighet som gjør at han kan bortvise tjuvfiskere, reportasjen kan du lese her. Vi har en sårbar storørret stamme i vassdraget håper derfor alle følger fiskereglene. Oppfordrer også alle til å sette ut igjen storørret dersom noen er heldig å får en på stangen.

30.09.2018

Norsjø


Prøver en liten tur på Norsjø idag. Håper ørreten har våknet etter den varme sommeren, vanntemp viser nå 11 grader. Har foreløpig hatt et napp på wobbler i overflata..🎣
-Hadde 3 stk ørret oppom båten idag, alle tre svømmer videre.

29.09.2018

Ørret i båten til Team Ørnvik

Ole Jan med ørret på 2,8 kg
Team Ørnvik fikk en ørret på 61 cm og 2,8 kg under gårsdagens fiske på Vänern. Alle Ulefoss båtene hadde fiskekontakt, Team Brosjan fikk den største, laks på 82 cm og 6,5 kg. De regner med kort dag i morgen da vinden skulle dra på utover dagen.

27.09.2018

Rapport fra Ørnvik

Ole Jan med flott Väneren ørret på ca 70 cm
 Fikk en liten rapport fra Team Ørnvik, som reiste sammen med 4 andre båter til Väneren på onsdag. De var heldig og fikk 2 ørret i dag, største på ca 70 cm. Det var hard vind så de måtte gi seg tidlig.


Fornøyd fisker
Ole Jan sier det ellers var ganske rolig når det gjelder fiskekontakt, fortsatt for varmt i vannet
 
Team Bergan med 2 fine ørreter
Team Bergan fikk også 2 flotte ørreter på 4 og 3,6 kg, gratulerer med flott fangst. Lykke til i morgen, håper vinden roer seg ned

09.09.2018

Laksefiske i Tinnåa

Bilde er tatt fra en tidligere tur til Tinnåa i sommer
Det er blitt fanget flere fine villaks i Tinnelva i sommer, størrelsen ligger mellom en og fire kilo. Det bli daglig sett mye fisk i elva som går midt i Notodden sentrum. Laksen går opp fra Klosterfossen og videre via Skotfoss og opp i Norsjø. Derfra vandrer den opp i Bøelva, Heddøla og Tinnåa for gyting. Stensrud, som er leder av lakseutvalget i Grenland sportsfiskerklubb mener bestemt at det er årets varme sommer som er årsaken til at det er så mye villaks i Tinnåa i år.
Det er tørt i Bøelva og i Heddøla er det liten vannføring, så da har nok laksen funnet ut at det er mer og kaldere vann i Tinnåa og dermed også bedre oksygeninnhold i vannet, mener han. Se tall for oppgang på hjemmesiden til Grenland sportsfiskerklubb og reportasjer og bilder i TA +.
 

27.08.2018

Kun to små idag

Sola kommer opp bak Valbø
Tok en liten tur ut på søndags morgen, vanntemp lå på ca 16-17 grader. Fisken står fortsatt dypt, rundt 25 meter. Fikk kun 2 små ørreter i dag, i tillegg var nok en gjedde innom ene stangen da sluk og krok var vekk

25.08.2018

Fin ettermiddagstur

Ikke store karen
Det ble en liten ettermiddagstur i finværet, hadde selskap av Lykke Tomine og Emilia. Fine forhold med vestavær og sol skapte forventninger. Vi startet med en liten tass av en ørret som vi ikke merket bet på, men det er alltid moro med fisk.
 
Fornøyde fiskere
Neste fisk var en del større, feit og fin ørret på litt over 40 cm. Vi hadde også et bomhugg og ett skikkelig utras, men ingen ble med i båten. Begge to ble satt tilbake etter bilder. Regner med det blir ny tur på søndag morgen.
 

12.08.2018

Vellykket arrangement

Før start på Ulefoss gjestebrygge
 
Det ble ett vellykket arrangement av introduksjon av trolling fiske på Norsjø. Norsjø Trolling stilte med 7 fullriggede trolling båter, hvor 11 deltagere fordelte seg. Vi startet kl 09:00 og fisket fram til kl 15:00, jeg hadde selskap av Hjalmar Solbjør fra Akkerhaugen.


Hjalmar med Norsjø ørret
Resultatet av dagens fiske må vi si oss fornøyd med, vi hadde to undermålere i båten og et bra utras på riggen, fisken ville ikke bli med helt inn, men Hjalmar fikk kjøre den litt før han glapp. Rett før vi skulle avslutte, rykket det til i den ene stangen, ny fisk på kroken. Denne gang ble den med i båten, feit og fin  Norsjø ørret på 52 cm.

Feit og fin Norsjø ørret
Legg merke til at ørreten har en del fiskelus på seg, dette er mest sannsynlig pga varmen. Fant en artikkel relatert til fisk i Mjøsa hvor dette er helt vanlig i varmt vann. I artikkelen informerer NIVA-forsker Atle Rustadbakken om fiskelus i Mjøsa. Atle som er en av driverne bak Trolling Adventure var jeg med på fisketur tilbake i 2011, dette var faktisk et av de første innlegg jeg hadde på bloggen min. Se innlegget her. Trolling Adventure har også innledet samarbeid med Shark Cannonballs dyprigglodd, se reportasje og video.

07.08.2018

Trollingskole på Norsjø

Bilde hentet fra Facebook siden til Sauherad Jeger og Fiskeforening
Først kommende helg arrangerer Sauherad Jeger og Fiskeforening i samarbeid med Norsjø Trolling introfiske i trolling. Du får bli med en fullrigga trollingbåt ut på Norsjø etter storørreten, som vi vet at finnes der! Du vil lære av erfarne fiskere hvordan trollingfisket skal foregå. Du blir også med på utsett av stenger og kanskje drar du inn en storørret!
Se også arrangementsiden på Facebook

24.06.2018

Tur til Edland

Ole Jan i fiskemodus
Vi tok en fridag på fredag og reiste oppover til Edland. Vi tenkte å ligge over til lørdag for å fortsette å fiske til litt utpå formiddagen. Planen var å lure noen fine ørreter, men været lot oss ikke få altfor mange sjanser. Sterk nordavind og opptil 10 m/s,  gjorde det meget vanskelig å fiske. Vi fant en kort strekning i nedre del av vannet som lå litt i le for vinden. Da vinden aldri ga seg ble det kun fisking der, ikke det vi hadde planlagt, men det var da i alle fall fiskbart.

Dagens største

Vi fikk totalt ca 15 fine ørreter pluss en del småfisk som ble satt tilbake. Snittvekt på fisken var på ca 300 gram, fin stekefisk. Dagens største på rundt 6 hk ser du på bilde over.

Dagens fangst

18.06.2018

Storfiskeren

Dagens første
Vi tok en liten kveldstur for å prøve etter abbor, og jeg skal si den var på bett. Vi slet litt i starten før vi fant ut hva den ville  ha. Vi prøvde spinner, rapale og mark på dupp, men den var ikke helt villig. Jeg flyttet marken til bunn og det ga resultat med engang.
 
32 fisk totalt
 Lykke var ustoppelig i kveld, tror hun dro opp over 20 fisk. Totalt fikk vi 22 abbor og 10 ørret. Når vi kom hjem var loff og nystekt abbor til kveldsmat. 

Stekt abbor til kvelds

17.06.2018

Stor ørret fanget på Haukeli

Vedlagt bilde er ikke av samme fisk
Stor fin fjellørret fanget i vann på Haukeli.
Se video og reportasje i TA+

28.05.2018

Fiskekonkurranse Norsjø

Utsikten fra dekk
 Det ble en skuffende kveld for meg, Liverpool tapte CL-finalen og fisken greide jeg ikke å lure. Hoppet over i båten til Ørnvik når kampen startet, vi presset på frem til kl 01:00, hadde da fått en ørret over mål, ca 45 cm, pluss ett napp. Det var alt som skjedde for vår del, ble ingen fisking på søndags morgen da jeg hadde andre planer.


Vinnerfisken til Team Drago
Legger ved et bilde av vinnerfisken til Team Drago, en pen ørret på ca 70 cm. Ble fanget  på søndags morgen, flere fisker på over 60 cm var oppom i båten hos ulike team.


26.05.2018

Fiskekonkurranse Norsjø


Ulefoss gjestebrygge

Starten gikk kl 12:00, mellom 15 og 20 båter deltar - det skal fiskes frem til kl 12:00 i morgen formiddag. All fisk skal slippes tilbake etter bilde av fisken på måleplate sammen med startnummer. Det har vært lite fangst av ørret for min del i år, men har håp så lenge snørene er i vannet. Ønsker alle lykke til på konkurransen.
 
Informasjon om oppbevaring av prøvene
Vi har fått spørsmål om å ta prøver av fisken som fanges. Det skal klippes en liten bit av fettfinnen før fisken slippes tilbake. Biten skal oppbevares i sprit og leveres tilbake til forskning. Det var informasjon om dette under skipper møte

19.05.2018

Fin tur


Laks i dag
Startet turen på fredag med fiske fra kl 18 til 23. Det skjedde lite, to napp og en ørret i båten på ca 40 cm. Flere båter var ute, dårlig med fangst der også. La til på Årnes for noen timer på øret, før nye tak på morgen. Lite skjedde, rett før jeg tok inn stengen rundt kl 10:00, løste ene klypen ut. En grei laks på rundt 4,5 kg og 79 cm lang.
 
Årnes brygge
Rett før soloppgang
 
 

15.05.2018

Fiskekonkurranse på Norsjø 26/5


Min største og eneste fisk i konkurransen i fjor
Påmelding fra klokka 10:00 Lørdag 26. Mai. Skippermøte fra klokken 11:30.
Konkurransen starter klokka 12:00. Alle båter må være inne senest 12:00 Søndag 27. Mai.
Oppmøte ved kaia i Ulefoss. Båtrampen ligger like ved. Kart over området finner du Her.
Det blir grilling fra 21:00 Lørdags kveld, for dem som ønsker det. Ta med egen grillmat.
Hefte med informasjon og regler, deles ut ved påmelding.

Fiskekort kjøpes HER. 70,- for ukes kort. 200,- for års kort.
Maks 4 stenger/håndsnører pr. båt. Maks et agn pr. stang.
Ørret er eneste tellende art i konkurransen. Minstemål på Ørret er 45 cm.
Kun lengde på fisken som teller i konkurransen. Ikke vekt.
Fisken legges på måleplanke, og bilde sendes til arrangøren. Bildet må tydelig vise lengden på fisken.
Måleplanke kan kjøpes, eller lånes for 150,-
Vi oppfordrer til C&R, men det er ikke ulovlig å ta med seg fisk hjem til middagsbordet.

1. Premie gis til lengste Ørret.
2. Premie gis til høyeste total lengde på alle Ørreter.
3. Premie gis til nest høyeste total lengde på alle Ørreter.

Detaljer om premiering kommer på konkurransedagen.

For mer info. ta kontakt med Geir Inge Wighus på E-mail eller tlf: 913 82 666

Vinner fisken til Team Snippen