14.10.2018

Fang og slipp - hva er viktig


Viktig å behandle fisken så skånsomt som mulig
 
Når en skal praktisere fang og slipp er det viktig det gjøres på rette måten. Fisk trives ikke på land det er derfor viktig den slippes tilbake i vannet så raskt og skånsomt som mulig. Det er de største fiskene det er viktig å sette tilbake, det er en grunn til at de er blitt store det er derfor viktig at de gode genene videreføres. Har satt opp en liste under som er viktig å kjenne til, legger også ved en video av Kenneth Bruvik som setter tilbake en laks.


  • Fukt hendene før du tar på fisken. (Alle fisker har et ømfintlig slimlag på kroppen som skadesdersomen tar på fisken med tørre hender. Dette kan føre til soppdannelse og død.)
  • Bruk avkrokingsmatte. (Av samme grunn som at en fukter hendene. Om du har mulighet til å legge fisken i fuktig gress eller lignende funker det fint å håndtere den uten avkrokingsmatte)
  • Bruk knutefri håv. (En våt håv uten knuter vil ikke skade fiskens slimlag)
  • Bruk avkrokingstang. (En lang tang gjør at du mye enklere kan avkroke fisken dersom kroken sitter litt dypt. De aller fleste fisker tåler fint et krokstikk i munnhulen.)
  • Hold fisken i vannet så mye som mulig. (I og med at en ikke får vist frem fangsten hjemme dersom en setter den tilbake igjen, ønsker mange å ta et bilde av fisken. De fleste vil også vite hvor mye den veier. Dersom en fisker flere sammen er det en kjapp sak å gjennomføre veiing og fotografering. Om en fisker alene tar ting litt lengre tid, med selvutløser og det hele. Et godt tips da er å ha håven stående i vann med fisken oppi, eventuelt ha med seg en stamp med vann som fisken kan gå i mens du klargjør fotoutstyret. Ha fisken på land så kort tid som mulig.Vei fisken i håven eller i veienett. (Det enkleste er å veie fisken i håven og trekke fra håvvekten etterpå. Et godt alternativ er et veienett)
  • Vær ekstra påpasselig når det er kaldt ute. (I mild luft vil de fleste fisker tåle å være på land en stund, spesielt dersom de fuktes. I kald vinterluft er situasjonen en litt annen. Det anbefales derfor ikke å ha fisk på land i noe særlig mer enn 10-15 sekunder dersom det er fem minus eller kaldere. I slike temperaturer fryser nemlig både slimlaget og ikke minst øynene til fisken kjapt. Skal du fiske etter stor fisk som du ønsker å sette tilbake igjen når det er skikkelig kaldt ute, og da spesielt fra isen, bør du derfor enten ha med deg et vannbad fisken kan legges i før veiing og fotografering, eller holde eventuelle fangster i vannet helt til bildet skal tas. Ikke legg fisk som skal settes tilbake igjen rett på isen.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar